Muziek

OPTIES

1. Klassiek

In de klassieke afdeling kan je zowat alle klassieke instrumenten en zang volgen. Ons spectrum groepsmusiceervakken en ensembles is zeer groot met een fluitchoir en -ensemble, strijkersensemble, saxensemble, klarinetensemble, klassiek koor en vocaal ensemble, slagwerkensensemble, en 4- tot 6-handig piano.

Individueel groepsgerichte lessen:

De instrument- of zangles duurt 1u p/w, in groepjes van 2 tot 4 leerlingen. Aan het begin van schooljaar leg je in overleg met je leraar het lesuur vast. Deze tracht hierbij leerlingen van eenzelfde niveau samen te plaatsen. De instrumentlessen zijn immers individueel groepsgerichte lessen: elke leerling komt individueel aan bod, maar ook de andere aanwezige leerlingen worden op die les betrokken. Zo kan iedereen leren van elkaar, maar toch op eigen tempo de gewenste vaardigheden verwerven. Je flexibel opstellen bij het kiezen van je lesuur is dus in je eigen voordeel omdat je meer zal leren in een welgekozen groep.

Inhoud instrumentlessen:

De lessen instrument/zang bestaan uit een combinatie van oefeningen en repertoire. Een instrument leren bespelen vraagt namelijk geduld, discipline en doorzetting. Tijdens de 2e graad verken je stap voor stap je instrument en leer je de belangrijkste basistechnieken. De meeste leerlingen kunnen al na een paar maanden eenvoudige stukjes spelen. In de 3e graad verwachten we meer initiatief. Dankzij de uitgebreide techniek, kan je een veel uitgebreider repertoire aan en vergroten de keuzemogelijkheden.In de 4e graad bereiden we je voor om zelfstandig te kunnen musiceren, zodat je ook na de opleiding nog nieuwe stukken kan instuderen en blijven muziek maken. Leerlingen die verder muziek willen studeren aan een hogeschool krijgen hiermee een ideale vooropleiding.

Naast de instrumentles:

Er is niet alleen de studie van je instrument. Jaarlijks richt je leraar minstens 1 klasconcert in, zodat je leert op een podium te staan. Familie en vrienden zijn meer dan welkom.

Instrument kopen of huren? Heel wat instrumenten kan je de eerste 4 jaar huren van de school: viool, cello, klarinet, dwarsfluit, trompet, saxofoon en hobo. Van een aantal instrumenten zijn er ook speciale kleinere modellen voor kinderen beschikbaar. Voor de huur- en waarborgregeling, zie documenten op de pagina “muziek”. Bij aankoop van of huur van een instrument vraag je best advies aan de leraar. Voor sommige instrumenten moeten onderdelen regelmatig vervangen worden op kosten van de leerling (snaren, rieten, drumstokken…). De leerling zorgt ook zelf voor boeken en partituren.

AANBOD instrumentlessen: viool, cello, dwarsfluit, piccolo, altfluit, basfluit, blokfluit, klarinet, klarinet in Es (kleine klarinet), basklarinet, hobo, fagot, saxofoon (sopraan-, alt-, tenor-, baritonsax), trompet, cornet, bugel, hoorn, trombone, euphonium, bastuba, slagwerk, orgel, piano, zang, gitaar.


2. Jazz-Pop-Rock

Word jij de nieuwe Beyoncé, Dave Grohl of Jef Neve? Leer grooven, improviseren, performen en nog veel meer in alles wat niet klassiek is. Verbeter je technische skills met de instrumentlessen (electrische gitaar, basgitaar, piano, slagwerk, sax of zang), vorm je eigen band tijdens de combolessen en kom alles te weten over akkoorden dankzij de lessen mcv.

Als solist(e) en als begeleidende muzikant binnen een band of ensemble leer je je muzikaal creatief bewegen binnen de verschillende muzikale genres gaande van jazz&blues over pop naar funky rockgrooves, country en zelfs metal. De optie jazz pop rock staat voor expressie, experiment en ongelooflijk veel fun. Wat houdt je tegen?

electrische gitaar

We leren de belangrijkste grepen en ritmes die je nodig hebt om je favoriete songs te begeleiden. Als sologitarist leer je improviseren met behulp van toonladders en licks en ga je creatief om met akkoordenschema’s. We ontdekken ook hoe een song in elkaar zit en welke klanken je uit je gitaarversterkder kan toveren.

basgitaar & contrabas

We spelen bekende basgrooves en we leren ook hoe we zelf een creatieve baslijn kunnen maken op zowel pop-, rock- als jazzmuziek. Op die manier vervul je de taak als muzikale “fond” binnen een band ten volle…

zang

tijdens de individuele zanglessen werken we rond het ontdekken en verrijken van je stemtimbre, volume en brilliace, gedragen door een goed onderbouwde zangtechniek, podiumtraining, microfoontechniek en het aanleggen van een uitgebreid repertoire uit de verschillende muziekgenres.

slagwerk

In de slagwerkles kan je kiezen voor drum, percussie (o.a conga’s) en/of vibrafoon. Bij drum en percussie leer je techniek en ritmes in verschillende stijlen om daarna met je favoriete muziek mee te spelen. Soleren komt ook aan bod. Kies je voor vibrafoon dan leer je melodielijnen spelen en ook improviseren op bekende liedjes. Als je wat gevorderd bent, mag je zelfs met 4 stokken spelen.

piano

In de jazz- en pop pianoles leer je de popliedjes en jazz standards spelen die je al zo lang wilde kunnen. Vertrekkend vanuit de muziek ontdek je de muziektaal van de jazz en pop.

sax

ensembles

jazzkoor, vocaal ensemble, combo’s


3. Muziek schrijven

Wat?

Componeren, kan je dat leren? Waar halen componisten hun inspiratie? Hoe werken ze hun ideeën uit? Op welke manier kan je zelf iets op papier zetten?

Voor wie?

Verzin je af en toe eens een eigen melodie of schrijf je al eens een kort stukje voor je eigen instrument en wil je dit verder laten groeien tot een compositie? Of ben je gewoon geïnteresseerd in wat er ‘achter’ de partituur schuilgaat, in de interne keuken van de componist?

Traject

In de optie muziek schrijven (3de graad) volg je naast je instrument twee vakken: in de cursus muziektheorie breid je je basiskennis uit en in de compositieles werk je je eigen muzikale ideeën uit tot een uitvoerbare compositie. In de richting creërend muzikant (4de graad) volg je compositie maar kan je in plaats van muziektheorie ook kiezen voor muziekgeschiedenis of groepsmusiceren. Je kan ook kiezen voor één van beide vakken als keuzevak in de richting vertolkend muzikant.

Muziektheorie

Je verwerft via analyse van partituren en het beluisteren van opnames inzicht in de bouwstenen van de muzikale taal: ritme, toonaarden, intervallen, akkoorden, vormstructuren, instrumentatie, compositietechnieken, etc.

Componeren

We bouwen samen een repertoire op door te beginnen met eenvoudige compositie-oefeningen, zoals het schrijven van melodieën en korte ritmische oefeningen. We werken ook op tekst, schrijven composities voor het eigen instrument en leren de instrumenten kennen die andere leerlingen bespelen. Je leert partituren noteren met het gratis muzieknotatieprogramma MuseScore. Je composities krijgen een uitvoering op concerten doorheen het jaar: je voert ze zelf uit of ze worden uitgevoerd door andere leerlingen uit de klas. We werken ook samen met ensembles uit de academie.

Vermits de les compositie geen klassikaal vak is, worden dag en uur van de les afgesproken met de leerkracht Tim Mulleman.

SPECIALISATIE

In de specialisatiegraad loopt over 2 jaar (2u p/w) en de plaatsen zijn beperkt. De directeur beslist op basis van de door de Vlaamse regering vastgestelde modaliteiten en na advies van de betrokkenen of de leerling toegelaten wordt tot de specialisatiegraad. Hierbij wordt rekening gehouden met de motivatie, de competenties en het potentieel van de leerling.

Wie reeds eerder is afgestudeerd of van een andere school komt, zal een toegangsproef moeten afleggen met twee werken van een verschillend karakter op het niveau van een eindexamen (4.3, voormalige H3).

Overzicht van alle graden, opties en vakken