Studietraject
DANS

-

opties

vak

lestijden p/w

1e graad  (2j)

vanaf 6j 

dans

dansinitiatie

1u

2e graad  (4j)

vanaf 8j 

dans

danslab

2u

3e graad  (3j)

hedendaagse dans

danslab

2,5 u

4e graad vertolkend danser  (3j)

hedendaagse dans

danslab

3u

4e graad creërend danser  (3j)

hedendaagse dans

danslab

3u

ROOSTER

Onderstaande info onder voorbehoud, wijzigingen mogelijk tot 30 september 2021. Instapleeftijden moeten bereikt zijn op 31 december 2021.

Als je 9 of 10 jaar bent, stroom je in op leeftijd. Als je 11 jaar bent, start je in het 3e jaar van de 2e graad (2.3). Eind oktober wordt beslist of je het niveau behaalt om bij je leeftijdsgenoten te blijven zitten. Als je 11+ bent, neem je best contact met de directie. 

De opleiding bestaat uit een langlopende studierichting bestaande uit 4 graden en 1 kortlopende studierichting.

Langlopende studierichting:

1e graad: traject van 2j

2e graad: traject van 4j

3e graad: traject van 3j

4e graad: traject van 3j

 

Kortlopende studierichting:

Specialisatie dans – 2 jarig traject (2u p/w)

In de specialisatiegraad zijn de plaatsen beperkt. De directie beslist op basis van de door de Vlaamse regering vastgestelde modaliteiten en na advies van de betrokkenen of de leerling toegelaten wordt tot de specialisatiegraad. Hierbij wordt rekening gehouden met de motivatie, de competenties en het potentieel van de leerling. Wie reeds eerder is afgestudeerd of van een andere academie komt zal een toegangsexamen moeten afleggen.

Tijdens al onze danslessen staat dansplezier voorop!

In de initiatielessen die meisjes en jongens kunnen volgen vanaf 6 jaar zal je op een speelse manier kennismaken met dans. Via een creatieve weg vol fantasie ontdek je wat je lichaam allemaal kan. Ritme en ruimtegebruik spelen een grote rol.

Tijdens deze eerste dansjaren is er ook een kennismaking met klassiek ballet. Er wordt een goede basishouding aangeleerd, het strekken van de voeten, en het begin van de klassieke port de bras.

In de 3e en 4e graad (12-18 jarigen) stroomt men dan verder door in de optie hedendaagse dans.

De hedendaagse dans werkt voornamelijk rond loslaten, releasetechniek, grondwerk, ruimtegebruik, ademhaling en expressie. Het is een actieve, energievolle stijl waarbij je jezelf helemaal kan uitleven. Tijdens de lessen wordt er gewerkt aan verschillende grond-, zwaai- en verplaatsende  dansoefeningen: dit alles ondersteund door afwisselende muziekstijlen. Alles komt dan uiteindelijk samen in een choreografie.

Omdat de techniek van het klassieke ballet een perfecte basis is voor verschillende dansvormen, is er in de lessen ook aandacht voor de klassieke dans. Er wordt gewerkt aan een mooie houding, lenigheid, kracht en muzikaliteit. Zoals in een klassieke balletles wordt er aan je techniek gewerkt door middel van oefeningen aan de barre, vervolgens dansante oefeningen in het midden van de zaal en tot slot verplaatsende oefeningen met sprongen en draaien over de diagonaal.

Om de 2 jaar kan je mee stralen op het podium in onze grote dansvoorstelling! Podium, belichting, kostuums... alles erop en eraan.